Na een overlijden

Een overlijden verwerken is emotioneel heel zwaar. Vooral als je je ook nog met een boel administratie moet bezighouden. Hier vind je een aantal initiatieven waar je hulp kan vinden.

Brochure: wat te doen wanneer een naaste overlijdt?

  Wat te doen wanneer een naaste overlijdt?
  Lees de brochure online.

Een overlijden is vaak moeilijk te verwerken. Helaas komt er nog een heleboel administratie bij kijken zoals het organiseren van de begrafenis of crematie. Wat gebeurt er met de bankzaken, verzekeringen, nalatenschap, belastingen, waar heb je recht op…

Deze praktische gids gaat over alles wat je moet doen wanneer een partner overlijdt en je een beetje verloren bent.

Overlevingspensioen

  Het overlevingspensioen – Rijksdienst voor Pensioenen (RVP)
  Hervorming van het overlevingspensioen sinds 1 januari 2015 – Rijksdienst voor Pensioenen (RVP)
  0800/50.246 (gratis, enkel tijdens de kantooruren)

Als je gehuwd was met je overleden partner, kan je onder bepaalde voorwaarden een overlevingspensioen krijgen. Informeer je hierover goed want, omdat je maar een beperkt inkomen mag hebben om recht te hebben op een overlevingspensioen, is het niet altijd duidelijk wat financieel het voordeligste is.

  De regelgeving is veranderd sinds 2015 het overlevingspensioen. Voor bestaande overlevingspensioenen verandert er niets. Vanaf 2015 echter zullen weduwen en weduwnaars die jonger zijn dan 45 jaar voortaan recht hebben op een overgangsuitkering in plaats van een overlevingspensioen. De leeftijd van 45 jaar wordt tegen 2025 gradueel opgetrokken tot 50 jaar à rato van 6 maanden per jaar.

Organisaties

vzw Contempo
  vzw Contempo
vzw ConTempo is een netwerk voor iedereen die een partner heeft verloren na een overlijden. Je kan er een luisterend oor vinden, of je kan deelnemen aan activiteiten zoals rouwzorggroepen of rouwzorgweekends.
vzw Houvast
  vzw Houvast
Op de website van deze vzw voor en door alleenstaande ouders vind je een overzicht van wat er allemaal geregeld moet worden na een overlijden. Gebruik de navigatie bovenaan “verlies van een partner” of gebruik het snelmenu onderaan (doorscrollen naar het thema “verlies van een partner”). Op het forum kan je je hart uitstorten, raad vragen over elke mogelijke situatie, raad geven,…
Rouwzorg Vlaanderen
  Rouwzorg Vlaanderen
Rouwzorg Vlaanderen vzw is een vrijwilligersorganisatie rond zorg om mensen in rouw. De vrijwilligers werken vanuit een christelijke inspiratie maar de werking staat open voor iedereen met respect voor elkeen zijn visie.
Allegro
  Allegro vzw
Allegro vzw is een koepelorganisatie voor niet-commerciële single- en alleenstaanden verenigingen. In het netwerk vind je ook organisaties voor weduwen en weduwnaars.