Goedkoper leven

Goedkoper winkelen en eten

In tweedehandswinkels vind je voordelig allerlei gebruiksvoorwerpen. Je kan er ook (bruikbare) spullen kwijt die je niet meer nodig hebt.

Iets kapot? Ga ermee naar een Repair Café. Dat is een gratis bijeenkomst waar mensen (samen) spullen herstellen. Materiaal en know-how zijn aanwezig, jij brengt je kapotte voorwerp mee naar de reparateurs.
  Vind een Repair Café

Op internet bestaan allerlei tweedehands/veilingsites waar je soms een koopje kan doen (en soms ook niet…)
  ebay
  2dehands
  kapaza

Organisaties voor jonge moeders die hulp nodig hebben. Opgelet, je kan niet rechtstreeks naar de volgende organisaties stappen. Je moet worden doorverwezen door bv. OCMW, Kind & Gezin, een vluchthuis, de huisarts, politie, school of een andere hulpverlenende instelling.

Grote problemen om eten op de tafel te krijgen? Contacteer dan de provinciale voedselbank. Daar krijg je de gegevens van een organisatie in jouw buurt die het eten dat door de voedselbank is opgehaald, uitdeelt aan wie het nodig heeft.
  Vind een voedselbank

Water uit de kraan is goedkoper (en minstens even gezond) als water uit een fles. Negeer deze tip als je in een (heel) oud gebouw woont met verouderde waterleidingen in lood.

In de meeste buurtcentra kan je geregeld terecht voor een goedkope maaltijd.

In sommige scholen worden vrijwilligers gevraagd om leerlingen hun vak te laten oefenen. Zo kan je er (soms goedkoop of zelfs gratis) je haren laten kappen of op restaurant gaan. Hoor eens of in de school in jouw buurt zo’n initiatieven bestaan.

Goedkoper onderwijs en vorming

Schoolgaande kinderen hebben, kan veel geld kosten. Reken op een jaarlijkse kost van ongeveer € 200 (1ste leerjaar) tot € 530 (zesde leerjaar).

Om die kost wat te helpen dragen, bestaat de schooltoelage. Voor het schooljaar 2015-2016 kan je die vanaf 1 augustus aanvragen.

Zelf (goedkoper) een opleiding volgen of een diploma behalen?

 • Leefloon voor studenten: als je aan een aantal voorwaarden voldoet, kan je als student aanspraak maken op een leefloon. Het OCMW in jouw gemeente en de onderwijsinstelling waar je les volgt, kunnen je verderhelpen.
 •   Opleidingscheques van de Vlaamse Overheid via de VDAB
  Wil je als werknemer een opleiding volgen om je positie op de arbeidsmarkt te versterken? Via opleidingscheques betaal je maar de helft van de kosten als je aan de voorwaarden voldoet.
 •   Opleidingscheques via Actiris (Brussel)
  Via Actiris kan je taalcheques en ICT-cheques gebruiken als je in het Brussel Gewest woont en werk zoekt. Opgelet, deze opleidingscheques van Actiris zijn niet dezelfde als die van de Vlaamse overheid. Elke cheque heeft andere voorwaarden waar je aan moet voldoen om er gebruik van te mogen maken. Contacteer Actiris voor meer informatie of bel 02/800.42.42

Goedkoper op vakantie

Vakantie is leuk maar helaas vaak nogal prijzig. Misschien kan je volgende ideeën proberen.

 • Het Steunpunt Vakantieparticipatie probeert mensen met een laag inkomen toch een leuke vakantie te geven. Hun aanbod is zeker de moeite om na te kijken.
 • Bekijk eens het aanbod van de reisorganisatie van je ziekenfonds. Soms kan je als begeleider gratis meereizen.
 • Ga mee als kookouder op kamp met je kinderen als die in een jeugdbeweging zitten.
 • Bespaar op de verblijfskosten door gebruik te maken van internationale netwerken. Het idee is dat je (gratis) bij mensen thuis kan blijven slapen voor een paar nachten zonder enige verplichting. Het is een leuke en gemakkelijke manier om nieuwe mensen te leren kennen.
    www.hospitalityclub.org
    www.couchsurfing.com
    www.globalfreeloaders.com

Goedkopere telecom

  Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie – Het sociaal tarief

Met het sociaal tarief kan je allerlei kortingen krijgen op je telecom. ALs je een leefloon krijgt, gehandicapt bent,…, heb je hier waarschijnlijk recht op. Vraag ernaar bij je provider. Let wel op, misschien is een andere formule voor jou voordeliger.

Goedkopere energie

  VREG – Sociaal energiebeleid
  Het sociaal tarief voor aardgas en/of elektriciteit
  Sociale maatregelen voor wie elektriciteit en aardgas koopt

De sociale maximumprijs, ook wel sociaal tarief genoemd, is een elektriciteits- of aardgasprijs die lager is dan het normale tarief. Elke leverancier moet jr deze prijs automatisch aanrekenen als e daar recht op hebt. Sinds 2010 wordt het sociaal tarief automatisch toegepast. Deze automatisering zorgt ervoor dat de meeste rechthebbenden het sociaal tarief verkrijgen zonder dat ze daartoe initiatief moeten nemen.

Als je meent dat je recht hebt op de sociale maximumprijs en je krijgt die niet, moet je het attest dat bewijst dat je er recht op hebt aan je leverancier bezorgen.