Welkom alleenstaande ouder

Deze website is voor iedereen die alleen instaat voor de opvoeding van de kinderen.
Je vindt hier heel wat nuttige informatie die het dagelijkse leven makkelijker maakt.

Besparen op vervoer

Goedkoper met De Lijn

  De Lijn
  Kortingen op De Lijn

Als je geregeld de bus neemt, is een abonnement de goedkoopste optie.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan je recht hebben op korting of reis je gratis.

Volgende doelgroepen reizen gratis met De Lijn:

 

Mogelijkheden tot korting:

Buzzy Pazz
De Buzzy Pazz is een abonnement voor kinderen en jongeren van 6 tot en met 24 jaar. Met een Buzzy Pazz mag je onbeperkt reizen op bijna alle geregeld vervoer van De Lijn. De prijs varieert voor hoe lang je Buzzy Pazz geldig is en hoe oud je kind is.

  Buzzy Pazz
  Buzzynet
  Er bestaat een gezinskorting op de Buzzy Pazz. Deze korting is er ook als je co-ouderschap hebt. Koop je meerdere jaarabonnementen met eenzelfde startdatum, dan krijgt het tweede kind in het gezin 20% korting. Vanaf een derde jaarabonnement betaal je slechts € 50. Op abonnementen voor 1 of 3 maanden met respectievelijk dezelfde startdatum en looptijd, krijg je vanaf het tweede abonnement 20% korting. Je moet hiervoor wel een attest van gezinssamenstelling hebben (tenzij je het online aanvraagt). Zo’n attest krijg je op het gemeentehuis.
  Hoe aanvragen?

Omnipas
De Omnipas is een abonnement voor personen vanaf 25 jaar. Met een Omnipas mag je onbeperkt reizen op bijna alle geregeld vervoer van De Lijn. De prijs varieert naargelang de duur van je abonnement.
  Omnipas
  Als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg, kost je omnipas slechts € 52 per jaar.
  Als je een leefloon krijgt of inkomensgarantie, heb je recht op vervoersgaranties. Je omnipas kost dan € 42 per jaar. Deze korting geldt ook voor jongeren die Begeleid Zelfstandig Wonen
  Hoe aanvragen?

Als je maar af en toe de bus neemt, is een lijnkaart de beste optie. Deze kost € 15 en is goed voor 10 ritten van een uur. Een Lijnkaart is 50% goedkoper dan een biljet dat je koopt op de bus zelf. Een rit met een Lijnkaart volgt een tijdstarief van 60 minuten, waarbinnen je onbeperkt mag overstappen. Na 60 minuten mag je je rit uitrijden, maar overstappen kan dan niet meer.
  De lijnkaart

Goedkoper met de trein

  NMBS
  Gratis of met korting op de trein

Kinderen tot 12 jaar
Gratis en zonder biljet op binnenlandse treinen als ze begeleid worden door iemand met een geldig vervoersbewijs die ouder dan 12 jaar is. Elke begeleider mag maximum 4 kinderen gratis meenemen. Reist je kind alleen? Dan is het nog steeds gratis en zonder biljet als je een kortingskaart Grote Gezinnen hebt. Anders koop je een Biljet Kind aan 50%.
  Free 4 Kids
Grote gezinnen
Met de kortingskaart grote gezinnen krijg je een korting van 50% voor jou en je kinderen. Elk gezin dat in België verblijft met minstens 3 kinderen tot 25 jaar kan een kortingskaart aanvragen.
  Hoe aanvragen?

 •   Vul het aanvraagformulier in. Je kan het ook in elk Belgisch station ophalen.
 • Ga ermee naar het gemeentehuis om het te laten legaliseren.
 • Ga dan naar het station met een pasfoto van iedereen voor wie je een aanvraag doet.
 • Elke aanvraag (ongeacht voor hoeveel personen je de aanvraag doet) kost € 6.

  Kortingskaart Grote Gezinnen

Verhoogde
tegemoetkoming
Met de kortingskaart verhoogde tegemoetkoming krijg je en je kinderen een korting van 50% op elke treinrit in België. Je kan deze kaart enkel aanvragen als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg.
  Hoe aanvragen?

 • Ga tussen 7u30 en 19u naar een Belgisch station.
 • Geef je eID aan de loketbediende. Die maakt dan een verbinding met de Kruispuntdatabank Sociale Zekerheid om te controleren of je in aanmerking komt. Als dat lukt, dan krijg je onmiddellijk je kortingkaart.

Kan er geen verbinding worden gemaakt?

 • Dan heb je een attest nodig van je ziekenfonds waarop staat dat je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming.
 • Ga met dit attest, samen met een pasfoto, je eID en het   ingevulde aanvraagformulier naar het station en de loketbediende doet de rest.

  Kortingskaart verhoogde tegemoetkoming

Werkzoekenden
Je kunt dankzij het biljet voor werkzoekenden voordelig met de trein naar je sollicitatie. Je brengt het juiste attest mee naar het loket, de loketbediende geeft je je biljet aan voordeeltarief. Dat attest krijg je bij de VDAB (of Actiris als je in Brussel woont). Met een attest van de VDAB betaal je € 1 (heen) en € 2 (heen en terug). Met een attest van Actiris krijg je een korting van 75% op een ticket 2de klas, telkens voor reizen tussen twee Belgische stations.

  Korting voor werkzoekenden die gaan solliciteren

In Brussel met de MIVB

  MIVB

Kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis indien zij vergezeld worden door een meerderjarige in het bezit van een geldig vervoerbewijs en deze volwassene niet vergezeld wordt door meer dan 4 kinderen van minder dan zes jaar. Kinderen van 6 tot 11 jaar rijden gratis zonder begeleiding (behalve op bepaalde lijnen) met een J-abonnement.

Reis je regelmatig met het openbaar vervoer in Brussel? Dan is een abonnement waarschijnlijk het voordeligste voor jou. De MIVB biedt verschillende formules aan, afhankelijk of je ook de trein gebruikt, of de Lijn. Om een abonnement aan te vragen, heb je altijd een MOBIB kaart nodig.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal kortingen waar bepaalde groepen recht op hebben.

RVV/OMNIO
Dit abonnement is voor jou als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg. Een maand gebruik maken van de MIVB kost je dan € 8,1. Een jaarabonnement is € 85.
  Hoe aanvragen?

 • Je hebt een eID nodig (elektronische identiteitskaart)
 • Aanvragen
 • Verkooppunten (stations, BOOTIK, Kiosk, Go-verkoopautomaten)

  RVV/OMNIO abonnement

S-abonnement
Dit gratis abonnement is voor jou als je in het Brussels hoofdstedelijk gewest woont en je krijgt een leefloon.
  Hoe aanvragen?

 • Je hebt een eID nodig (elektronische identiteitskaart)
 • Aanvragen
 • Verkooppunten (stations, BOOTIK, Kiosk, Go-verkoopautomaten)

  S-abonnement

Terugbetaling woon-werkverkeer – fietsvergoeding

Ga je met de trein naar het werk, met de bus of de metro, kan je misschien genieten van gratis woon-werkverkeer en zeker van een gedeeltelijke terugbetaling van je abonnement. Vraag meer informatie aan je werkgever.
  Woon-werkverkeer NMBS
  Werkgeversbijdrage abonnementen De Lijn
 Derde-betalerssysteem MIVB

Ga je met de auto werken, dan is de werkgever niet verplicht om bij te dragen hoewel dat soms wel gebeurt. In bepaalde gevallen kan je het gebruik van je auto voor woon-werkverkeer inbrengen in je belastingen. Dat geldt ook voor de moto, fiets, carpool.
  Fiscale aftrekbaarheid woon-werkverkeer

Als je met de fiets komt werken, kan het zijn dat je van je werkgever een fietsvergoeding krijgt. Vraag het aan je werkgever.

  Fietsvergoeding – Fietsersbond

Autodelen

Heb je maar af en toe de auto nodig, is het een goed idee om eens te denken aan autodelen. Daarmee verzeker je jezelf ervan dat je enkel voor de auto betaalt als je hem nodig hebt. De algemene kosten (verzekering, onderhoud) worden door alle gebruikers gedeeld. Autodelen is vooral handig als je je auto-gebruik kan en wil plannen.

op Autodelen.net vind je het overzicht van alle autodeelorganisaties en hun aanbod in Vlaanderen/België.

 Fietsdelen

Een aantal steden in Vlaanderen/België hebben een fietsdeelsysteem. In fietsstations verspreid in de stad kun je als abonnee een fiets losmaken voor verplaatsingen in de stad. Jen kunt de fiets in elk ander fietsstation in de stad terug inleveren.

In Antwerpen is er Velo

In Gent zijn er fietsdeelinitiatieven:

In Brussel is er Villo

Je kunt ook fietsen huren (bijvoorbeeld ‘Blue-Bikes’) in de fietspunten aan de treinstations.

Elektrische deelscooters

Poppy is in 2018 in Antwerpen gestart met het systeem van deelscooters.

Elektrische deelsteps

In Brussel zijn Troty en Bird in 2018 gestart met deelsteps.