Huishouden

Met al je vragen over hoe je een huishouden draaiend houdt, ben je hier op de juiste plek. Hoe je dat in je eentje klaarspeelt, is niet zo vanzelfsprekend. Vooral niet als de kleine honger heeft, jij moe bent van een dag te werken of van een kind dat je de hele nacht heeft wakker gehouden… Heb je het gevoel dat je het niet helemaal rond krijgt, overweeg dan om professionele hulp in te roepen. Hier vind je al een paar organisaties die kunnen helpen.

Ook staan hier enkele tips die het winkelen wat vergemakkelijken.

De Sociale Kaart

  www.desocialekaart.be

De Sociale Kaart geeft een overzicht van voorzieningen uit de welzijns- en gezondheidssector in de Vlaamse provincies en Brussel. Een heleboel organisaties worden er in één databank samengebracht. Je kan zoeken per regio en op dienst die je zoekt.

Interessante zoekacties zijn poetsdiensten, klusjesdiensten (boodschappen doen, klusjes in huis, strijken, …), maaltijdbedeling aan huis,….


Dienstencheques

  www.dienstencheques-rva.be
  www.vlaanderen.be

Een dienstencheque is een betaalmiddel waarmee je een huishoudhulp voor een uur aan het werk kan zetten. Je mag dienstencheques alleen gebruiken voor huishoudhulp bij jouw thuis. Het gaat dan om schoonmaken en ramen lappen, wassen en strijken, occasioneel klein naaiwerk en eten maken. Voor sommige zaken kan je ze ook gebruiken voor huishoudhulp die niet bij jouw thuis gebeurt. Denk aan dagelijke boodschappen voor het huishouden, zoals bij de slager, supermarkt, postkantoor of apotheker, strijkwerk in een lokaal van het dienstenchequesbedrijf en begeleid transport van personen met een beperkte mobiliteit.

De dienstencheques zijn 8 maanden geldig. Je kan ze enkel omruilen als ze nog geldig zijn. Plan je aankoop dus goed zodat je niet met een overschot vervallen dienstencheques komt te zitten.

  Hoe aanvragen?

 • Je schrijft je gratis in bij Sodexho: online of je downloadt het   het inschrijvingsformulier – pdf
 • Vervolgens bestel je de dienstencheques (minimaal 10) door overschrijving van het juiste bedrag op het rekeningnummer dat op je inschrijvingsbevestiging staat. Je kan kiezen tussen papieren of elektronische dienstencheques. Vermeld je gebruikersnummer (12-cijferig nummer dat je bij je inschrijving hebt ontvangen) in de gestructureerde mededeling van uw betaling.
    Als alleenstaande ouder mag je jaarlijks 2000 dienstencheques bestellen. Per cheque betaal je € 9.
 • Je neemt contact op met een erkende onderneming in je buurt en regelt de praktische zaken met hen.
    Vind een erkende onderneming in je buurt

  Kostprijs?

 • Je betaalt een dienstencheque € 9 per stuk
 • Je krijgt 30% belastingvermindering per dienstencheque. De reële kostprijs van een dienstencheque wordt daardoor, na de belastingaftrek, € 6,30. Deze belastingvermindering wordt verekend via je aanslagbiljet. Elk jaar stuurt Sodexho je een fiscaal attest waarop het bedrag staat dat je op je belastingaangifte kan invullen. Het aftrekbaar bedrag is wel beperkt tot € 1400 per jaar.

Organisaties die thuiszorg aanbieden

Er bestaan een aantal organisaties die zich toeleggen op thuiszorg. Sommige helpen in noodsituaties (ziekenhuisopname, zieke kinderen,…), bij andere organisaties kan je terecht voor permanente hulp. De kostprijs van die hulp hangt vaak af van je persoonlijke situatie. Na het eerste contact waarin de organisatie onderzoekt of je in aanmerking komt voor hulp, is er een huisbezoek van een maatschappelijk werker om te zien wat er nodig is, hoe dat geregeld kan worden en om afspraken te maken over de betaling. Vraag daarbij ook of en hoe de huishoudhulp verzekerd is. Als er geen verzekering is, sluit dan zelf een verzekering “huispersoneel” (of iets dergelijks) af.

  Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Overheid – thuiszorg

  Familiehulp

  Familiezorg: gezinszorg en aanvullende thuiszorg in Oost-Vlaanderen en een deel van Vlaams-Brabant

  Familiezorg West-Vlaanderen

  Landelijke Thuiszorg (niet in West-Vlaanderen)

  Solidariteit voor het Gezin

  Thuiszorg via de socialistische mutualiteiten


Zelf op zoek naar een huishoudhulp

Ga je liever zelf op zoek naar een betrouwbare huishoudhulp? Vraag advies aan andere ouders of aan de buren. Hang een briefje aan de schoolpoort, contacteer de jobdienst van een universiteit of hogeschool in de buurt. Als je iemand zelfstandig aanneemt, doe je er goed aan om een verzekering af te sluiten. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden een polis ‘huishoudpersoneel’ aan.

De Dienstenwijzer

  www.dienstenwijzer.be

Een soortgelijk initiatief als de Sociale Kaart is de Dienstenwijzer. De Dienstenwijzer helpt je wanneer je nood hebt aan een helpende hand in het huishouden of bij kleine klusjes in en rond het huis… Je kan je er ook aanmelden als je zelf graag de handen uit de mouwen wil steken. De Dienstenwijzer is een initiatief van de stad Antwerpen en de stad Gent. In die regio’s ga je dan ook de meeste aanbieders vinden maar het initiatief vindt uitbreiding over heel Vlaanderen.


OCMW

  info over het OCMW
  gids voor de gebruikers van het OCMW – pdf

De meeste OCMW’s bieden verschillende vormen van hulp in het huishouden aan. Dat kan gaan van een poetshulp, karweidienst, warme maaltijden aan huis, boodschappendienst, strijkatelier,… Vraag ernaar bij je plaatselijk OCMW.


PWA-cheques

  www.pwa-cheque-rva.be/
  Vind een PWA in je buurt

Ook bij het PWA kan je terecht voor hulp in de organisatie van je huishouden. Met een PWA-cheque kan een huishoudhulp een uur worden tewerkgesteld. Volgende activiteiten kan je laten uitvoeren met PWA-cheques: thuishulp met huishoudelijk karakter, kleine herstellings – en onderhoudswerken aan een door de gebruiker bewoonde woning die vaklui weigeren uit te voeren vanwege de beperkte omvang ervan, bewaken en verzorgen van dieren tijdens een afwezigheid (enkel als er plaatselijk geen dierenasiel is), hulp voor de bewaking of de begeleiding van zieken of kinderen, hulp voor het verrichten van administratieve formaliteiten, hulp voor klein tuinonderhoud

Er zijn twee soorten PWA-cheques:

Op naam

De PWA-cheques op naam (met jouw naam van de gebruiker erop) kunnen uitsluitend besteld worden bij Edenred. Ze geven recht op een fiscaal voordeel vergelijkbaar met het fiscale voordeel bij dienstencheques.

  Hoe aanvragen?

 • Schrijf je in bij het PWA waar je woont. Je krijgt dan een toelatingsnummer dat een jaar geldig is.   Download het inschrijvingsformulier – pdf.
 • Vervolgens bestel je de PWA-cheques (minimaal 10) door overschrijving van het juiste bedrag op een van de rekeningnummers die je bij je inschrijving hebt gekregen. Vermeld je toelatingsnummer in de gestructureerde medeling van je betaling.
    Een PWA-cheque is 12 maanden geldig. Heb je teveel cheques besteld? Als ze nog geldig zijn, kan je ze gratis omruilen. Als ze vervallen zijn, krijg je slechts 70% van het door jouw betaalde bedrag terug.
Naamloos

De naamloze PWA-cheques kan je rechtstreeks bestellen bij het PWA. Ze geven geen recht op een fiscaal voordeel en zijn vooral bestemd voor mensen die geen belastingen betalen, voor sporadische gebruikers van de PWA-cheques of omdat je ze onmiddellijk nodig heeft.

  Kostprijs?

 • De prijs van een PWA-cheque ligt niet vast maar variëert tussen € 5,95 en € 7,45.
 • PWA-cheques op naam geven recht op een belastingvermindering van 30% op de kostprijs ervan. Deze belastingvermindering wordt verekend via je aanslagbiljet. Elk jaar stuurt Edenred je een fiscaal attest waarop het bedrag staat dat je op je belastingaangifte kan invullen. Het aftrekbaar bedrag is wel beperkt tot € 1400 per jaar en wordt samengeteld met de belastingaftrek die waar je misschien via dienstencheques al recht op had.

Gemakkelijker boodschappen doen

Boodschappen doen (met kinderen) is vaak een stresserende en tijdrovende gebeurtenis. Het kan gelukkig sneller en efficiënter, bv. via internet of aan huis laten leveren of een combinatie van beide. Gemiddeld betaal je zo’n € 8 voor deze diensten. Hoe meer je aankoopt, hoe minder je betaalt voor een levering aan huis.

  Online winkelen bij Delhaize via www.caddyhome.be.

  Online je boodschappen bij Colruyt laten klaarzetten via www.collectandgo.be

  Online je boodschappen bij Carrefour laten klaarzetten of laten thuisleveren

  Online winkelen bij Solucious (samengaan van Colruytgroup dochterbedrijven Collivery en Foodinvest) via www.solucious.be.

Vraag eens aan de buurtwinkel of ze aan huis leveren.

Kijk in de Gouden Gids onder de rubriek “leveringen aan huis, voeding en niet-voeding”.