Kredietopeningen
Gids van het consumentenkrediet UPC-BVK Beroepsvereniging van het Krediet
Consumentenkrediet FOD Economie
Hoeveel kost een krediet? Spaargids.be
Hoeveel kost een krediet? Febelfin
Veel mensen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen, hebben één of meerdere kredietopeningen lopen. Een kredietopening is een vorm van krediet (geld lenen dat met intrest moet worden terugbetaald) waarbij je zelf kan beslissen hoeveel en wanneer je leent. De terugbetaling kan gespreid worden over verschillende maanden. Meestal worden kredietopeningen aangeboden door winkels, postorderbedrijven. Zij fungeren daarbij als tussenpersonen. Ze geven kaarten uit met een privé-label, die ondersteund worden door een financiële instelling. Voorbeelden zijn kredietkaarten van Makro, Eldi, Gamma, …
Het gebruiken van een kredietopening is aanlokkelijk omdat het zo flexibel lijkt. Besef echter dat er een aantal gevaren aan verbonden zijn.
- Een kredietopening is geen bron van inkomsten. Het geld dat gebruikt wordt om iets aan te kopen, moet je altijd terugbetalen.
- Het zijn heel dure leningen. De intrest is meestal zo hoog als het wettelijk mag. Probeer daarom op voorhand uit te rekenen hoeveel een aankoop werkelijk kost.
- Vaak betaal je veel geld om gebruik te maken van extra diensten. Voorbeelden: dure 0900-telefoonnummers om het rekeningsaldo te raadplegen of om geld naar een rekening over te schrijven, een vast bedrag dat je moet betalen elke keer dat je de kaart gebruikt,…
- Heel losse discipline wat het terugbetalen betreft: je kan geld blijven lenen ook al is een vorige lening nog niet volledig terugbetaald. Zo worden schulden op schulden gestapeld en betaal je op den duur enkel nog de intresten zonder de lening af te betalen.
- Kredietopeningen worden te gemakkelijk toegekend. In principe moet er een onderzoek gebeuren naar de terugbetalingsmogelijkheden. In de praktijk gebeurt dat te weinig.
Nog gevaarlijker dan de typische kaarten zijn de aanbiedingen van het genre “sms nu en heb direct toegang tot cash”. Waarschuw de kinderen hier heel hard voor.
Het is raadzaam om voorzichtig te zijn met elke vorm van krediet. Leen bij erkende instellingen (die zonder tussenpersoon werken).
Oneerlijke verkoop en consumentenbedrog
Er bestaan nogal wat malafide bedrijfjes die er niet voor terugschrikken om klanten op te lichten of om mensen onbewust een bindend contract te laten tekenen. Ze slaan je om de oren met aanbiedingen zoals: “Teken gauw hier en krijg gratis…” of “sms nu en krijg…” en “stuur deze bon terug en ontvang gratis en volledig vrijblijvend een kennismakingspakket” of ” Deze kans krijg je nooit meer” en nog “Dit abonnement kan altijd worden opgezegd”.
Zulke aanbiedingen overhalen je vaak om haastig je handtekening te zetten op een contract dat je verplicht tot aankopen die je niet echt wil en die je misschien zelfs niet kan betalen. Soms gebeurt dat zelfs zonder dat je het beseft. Een bestelbon, een bestek of een fax met een handtekening zijn ook geldige overeenkomsten. Enkele tips om te voorkomen dat je in zo’n situatie belandt.
- Teken niets als de gevolgen onduidelijk zijn.
- Betaal nooit om meer informatie te ontvangen.
- Probeer altijd een exemplaar van het contract op je gemak te lezen voordat je het tekent.
- Geef nooit persoonlijke informatie (bv. bankrekeningnummer of geboortedatum) tenzij je het bedrijf volledig vertrouwt.
- Zodra een overeenkomst (of een bestelling) is gesloten, kan ze in principe niet meer worden opgezegd. Uitzonderingen:
- Bij een aankoop op afstand (via telefoon, sms, internet of een postorderbedrijf): 7 werkdagen de tijd om af te zien van de aankoop.
- Bij een aankoop buiten de onderneming van de verkoper (bij jou thuis, op een beurs, op straat, op een tentoonstelling, op een salon, op het werk): 7 werkdagen de tijd om af te zien van de aankoop.
- Bij een overeenkomst met een huwelijks-/relatiebureau: 7 werkdagen de tijd om af te zien van de aankoop.
Met werkdag worden alle dagen behalve zondag en feestdagen bedoeld. Om in zo’n geval af te zien van een aankoop, stuur een aangetekende brief naar de verkoper. Bewaar het bewijs dat je op het postkantoor krijgt.