Welkom alleenstaande ouder

Deze website is voor iedereen die alleen instaat voor de opvoeding van de kinderen.
Je vindt hier heel wat nuttige informatie die het dagelijkse leven makkelijker maakt.

Goedkoper leven

Goedkoper winkelen en eten

In tweedehandswinkels vind je voordelig allerlei gebruiksvoorwerpen. Je kan er ook (bruikbare) spullen kwijt die je niet meer nodig hebt.

 

Via internet vind je ook heel wat adressen van tweedehandskledingwinkels.

Iets kapot? Ga ermee naar een Repair Café. Dat is een gratis bijeenkomst waar mensen (samen) spullen herstellen. Materiaal en know-how zijn aanwezig, jij brengt je kapotte voorwerp mee naar de reparateurs.
 Vind een Repair Café

Het Netwerk Bewust Verbruiken geeft tips via Wij repareren en Simplify Life

Op internet bestaan allerlei tweedehands/veilingsites waar je soms een koopje kan doen (en soms ook niet…)
 ebay
 2dehands

Organisaties voor jonge moeders (en vaders) die hulp nodig hebben. Opgelet, je kan niet rechtstreeks naar de volgende organisaties stappen. Je moet worden doorverwezen door bv. OCMW, Kind & Gezin, een vluchthuis, de huisarts, politie, school of een andere hulpverlenende instelling.

  • In Antwerpen: Moeders voor Moeders (de organisatie helpt ook alleenstaande vaders)
    Helmstraat 87/89 – 2140 Borgerhout – 03/272.53.84
  • In Diest: Moeders helpen Moeders
    Gebouw achter het ziekenhuis – Hasseltsestraat 29 – 013/66.37.16
  • In Turnhout: Moeder-zorg vzw
    Collegestraat 42 – 2300 Turnhout – 014 43 7619 of 0486 91 91 21
  • In Brussel: Nasci vzw
    d’Anethanstraat 4 – 1030 Brussel – 02/216.88.85

Grote problemen om eten op de tafel te krijgen?

In België zijn er negen voedselbanken, onder andere in Antwerpen, Gent, Hasselt, Kortrijk en Brussel. Ze krijgen voedseloverschotten van de Europese Unie, van de voedingsnijverheid, van de voedingsdistributie, van voedselinzamelingen en van groenten – en fruitveilingen en die worden via een netwerk van verenigingen gratis aan minderbedeelden uitgedeeld. Dat kan onder de vorm van voedselpakketten, van maaltijden in sociale restaurants of maaltijden ‘gedeeld brood’ in kleine ontvangstruimten. Informeer hiernaar bij het OCMW of Sociaal Huis.

Daar kom je te weten of je aan de voorwaarden voldoet en krijg je de gegevens van een organisatie in jouw buurt die het eten dat door de voedselbank is opgehaald, uitdeelt aan wie het nodig heeft. Er zijn ook OCMW’s of Sociale Huizen die voedselcheques geven (vergelijkbaar met maaltijdscheques). De ontvangers kunnen dan zelf bepalen wat ze eten en moeten bijvoorbeeld niet meer in de rij gaan staan voor een voedselpakket. De cheques kunnen niet gebruikt worden voor tabak en alcohol.

Je kan ook terecht bij sociale kruideniers. Deze winkels bieden kwaliteitsvoeding en basisproducten aan sterk verminderde prijzen voor wie het financieel moeilijk heeft. Tegelijkertijd zijn het ontmoetingsplaatsen om financieel zwakkeren uit hun isolement te halen.

De Pamperbank organiseert de herverdeling van luieroverschotten voor gezinnen met een beperkt inkomen. Ze kunnen luieroverschotten afleveren in filialen van de Pamperbank in deze steden en gemeenten: Avelgem, Bredene, Brugge, Deerlijk, Harelbeke, Koekelare, Kortrijk, Kuurne, Menen, Oostende, Roeselare, Tielt, Torhout, Staden, Waregem, Wervik en Zedelgem.

Netwerk Bewust Verbruiken start op 1 februari 2018 met de eerste Babytheek in Elsene. Je kan er allerlei babyspullen ontlenen, telkens per maand. Een jaarabonnement kost 20 euro.

Water uit de kraan is goedkoper (en minstens even gezond) als water uit een fles. Negeer deze tip als je in een (heel) oud gebouw woont met verouderde waterleidingen in lood.

In de meeste buurtcentra en sociale restaurants kan je geregeld terecht voor een goedkope maaltijd.

In sommige scholen worden vrijwilligers gevraagd om leerlingen hun vak te laten oefenen. Zo kan je er (soms goedkoop of zelfs gratis) je haren laten kappen of op restaurant gaan. Hoor eens of in de school in jouw buurt zo’n initiatieven bestaan.

Goedkoper onderwijs en vorming

Schoolgaande kinderen hebben, kan veel geld kosten.

De Gezinsbond berekent de gemiddelde maandelijkse minimumkost van een kind per leeftijd.

Om die kost wat te helpen dragen, bevat het Groeipakket maatregelen voor het kleuter, lager en secundair onderwijs. studietoelage voor het hoger onderwijs

Zelf (goedkoper) een opleiding volgen of een diploma behalen?

  • Leefloon voor studenten: als je aan een aantal voorwaarden voldoet, kan je als student aanspraak maken op een leefloon. Het OCMW in jouw gemeente en de onderwijsinstelling waar je les volgt, kunnen je verderhelpen.
  •  Opleidingscheques van de Vlaamse Overheid
    Wil je als werknemer een opleiding volgen om je positie op de arbeidsmarkt te versterken? Via opleidingscheques betaal je maar de helft van het inschrijvingsgeld en cursusmateriaal als je aan de voorwaarden voldoet.
  • Opleidingscheques via Actiris (Brussel)

Goedkoper op vakantie

Vakantie is leuk maar helaas vaak nogal prijzig. Misschien kan je volgende ideeën proberen.

  • Het Steunpunt Vakantieparticipatie probeert mensen met een laag inkomen toch een leuke vakantie te geven. Hun aanbod is zeker de moeite om na te kijken.
  • iedereenverdientvakantie is een platform dat partners en vakantiegangers aaneenschakelt.
  • Bekijk eens het aanbod van de reisorganisatie van je ziekenfonds. Soms kan je als begeleider gratis meereizen.
  • Ga mee als kookouder op kamp met je kinderen als die in een jeugdbeweging zitten.
  • Bespaar op de verblijfskosten door gebruik te maken van internationale netwerken. Het idee is dat je (gratis) bij mensen thuis kan blijven slapen voor een paar nachten zonder enige verplichting. Het is een leuke en gemakkelijke manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Goedkopere telecom

Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie – Het sociaal tarief

Met het sociaal tarief kan je allerlei kortingen krijgen op je telecom. Als je een leefloon krijgt, gehandicapt bent,…, heb je hier waarschijnlijk recht op. Vraag ernaar bij je provider. Let wel op, misschien is een andere formule voor jou voordeliger.

Goedkopere energie

 VREG – Sociaal energiebeleid
 Het sociaal tarief voor aardgas en/of elektriciteit

De sociale maximumprijs, ook wel sociaal tarief genoemd, is een elektriciteits- of aardgasprijs die lager is dan het normale tarief. Elke leverancier moet je deze prijs automatisch aanrekenen als e daar recht op hebt. Sinds 2010 wordt het sociaal tarief automatisch toegepast. Deze automatisering zorgt ervoor dat de meeste rechthebbenden het sociaal tarief verkrijgen zonder dat ze daartoe initiatief moeten nemen.

Als je meent dat je recht hebt op de sociale maximumprijs en je krijgt die niet, moet je het attest dat bewijst dat je er recht op hebt aan je leverancier bezorgen.

 V-testVREG
 Mijnenenergie
Testaankoop

Wanneer je niet in aanmerking komt voor een sociaal tarief kan je zelf proberen om zoveel mogelijk te besparen op je energiekosten. Je kan energieleveranciers vergelijken en kiezen voor de goedkoopste.

Goedkoper water

 Waterfactuur – Sociaal tarief

Je krijgt een korting van 80% op alle onderdelen van je waterfactuur wanneer je recht hebt op een leefloon, op het gewaarborgd inkomen voor bejaarden of de inkomensgarantie voor ouderen of voor personen met een handicap die een inkomensvervangende tegemoetkoming, de tegemoetkoming ‘hulp aan bejaarden’ of de integratietegemoetkoming krijgen.

Groepsaankopen

Provincie Limburg
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant

Een groepsaankoop is een inkoopactie waarbij een groep consumenten zich verenigt om bij een leverancier van een product korting te kunnen krijgen door een grote bestelling in één keer. Je kan hiervoor op diverse websites terecht.

De provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant organiseren in 2020 groepsaankopen groene stroom en gas voor particulieren, zonnepanelen, dakisolatie en muurisolatie (Vlaams-Brabant).

Er zijn ook gemeenten die groepsaankopen energie organiseren.

 SamensterkerCVBA

De Coöperatieve Vennnootschap SamenSterker organiseert groepsaankopen met aandacht voor duurzaamheid, groene energie en zet in op kleinschalige lokale projecten. De groepsaankopen voor 2017: groene stroom en gas, waterverzachter, spouwmuurisolatie, zonneboilers, zonnepanelen, dakisolatie, hoogrendementsglas, condensatieketels, fietsen en schoolmateriaal.

Als je overweegt om je in te schrijven voor een groepsaankoop energie en je ontvangt een voorstel, raden we aan ook nog zelf een vergelijking van energieleveranciers te maken (zie hoger: V-test; mijnenergie, Testaankop). Soms komt daar ook nog een voordeliger bedrag uit dan dat van de groepsaankoop.

 GroepsaankoopstookolieTestaankoop

Groepsaankoop groene stroom en gas VAB

Groepsaankoop waterverzachter

Ruil- en deelinitiatieven

In de rubriek Delen bundelt Netwerk Bewust Verbruiken ruil- en deelinitiatieven (online, nationaal en lokaal) in Vlaanderen en Brussel.