Welkom alleenstaande ouder

Deze website is voor iedereen die alleen instaat voor de opvoeding van de kinderen.
Je vindt hier heel wat nuttige informatie die het dagelijkse leven makkelijker maakt.

Besparen op vervoer

Goedkoper met De Lijn

De Lijn
Kortingen op De Lijn

Als je geregeld de bus neemt, is een abonnement de goedkoopste optie.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan je recht hebben op korting of reis je gratis:  kortingen en voordeeltarieven

Als je maar af en toe de bus neemt, is een lijnkaart de beste optie. Deze kost € 16 of € 1,60 per rit en is goed voor 10 ritten van een uur. Een Lijnkaart is 50% goedkoper dan een biljet dat je koopt op de bus zelf. Een rit met een Lijnkaart volgt een tijdstarief van 60 minuten, waarbinnen je onbeperkt mag overstappen. Na 60 minuten mag je je rit uitrijden, maar overstappen kan dan niet meer. Sommige gemeenten geven hun inwoners en bezoekers korting op een Lijnkaart waarmee je binnen een bepaald gebied kan reizen. Binnen deze formule kan je als reiziger een Lijnkaart 10 ritten met gemeentekorting voor € 10 aankopen. De reiziger betaalt per rit € 1. De lokale overheid betaalt het verschil met het werkelijke lijnkaarttarief. De 10 rittenkaart staat op een elektronische kaart.
De lijnkaart

Goedkoper met de trein

NMBS
Gratis of met korting op de trein met een overzicht van individuele voordelen en korting

Kinderen tot 12 jaar

Gratis en zonder biljet op binnenlandse treinen als ze begeleid worden door iemand met een geldig vervoersbewijs die ouder dan 12 jaar is. Elke begeleider mag maximum 4 kinderen gratis meenemen. Reist je kind alleen? Dan is het nog steeds gratis en zonder biljet als je een kortingskaart Grote Gezinnen hebt. Anders koop je een Biljet Kind aan 50%.
Free 4 Kids

Grote gezinnen

Met de kortingskaart grote gezinnen krijg je een korting van 50% voor jou en je kinderen. Elk gezin dat in België verblijft met minstens 3 kinderen tot 25 jaar kan een kortingskaart aanvragen.

Hoe aanvragen?

  • Vul het aanvraagformulier in. Je kan het ook in elk Belgisch station ophalen.
  • Ga ermee naar het gemeentehuis om het te laten legaliseren.
  • Ga dan naar het station met een pasfoto van iedereen voor wie je een aanvraag doet.
  • Elke aanvraag (ongeacht voor hoeveel personen je de aanvraag doet) kost € 6.

Kortingskaart Grote Gezinnen

Verhoogde tegemoetkoming

Met de kortingskaart verhoogde tegemoetkoming krijg je en je kinderen een korting van 50% op elke treinrit in België. Je kan deze kaart enkel aanvragen als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg.

Hoe aanvragen?

  • Ga tussen 7u30 en 19u naar een Belgisch station.
  • Geef je eID aan de loketbediende. Die maakt dan een verbinding met de Kruispuntdatabank Sociale Zekerheid om te controleren of je in aanmerking komt. Als dat lukt, dan krijg je onmiddellijk je kortingkaart.

Kan er geen verbinding worden gemaakt?

  • Dan heb je een attest nodig van je ziekenfonds waarop staat dat je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming.
  • Ga met dit attest, samen met een pasfoto, je eID en het ingevulde aanvraagformulier naar het station en de loketbediende doet de rest.

Kortingskaart verhoogde tegemoetkoming

Werkzoekenden

Je kunt dankzij het biljet voor werkzoekenden voordelig met de trein naar je sollicitatie. Je brengt het juiste attest mee naar het loket, de loketbediende geeft je je biljet aan voordeeltarief. Dat attest krijg je bij de VDAB (of Actiris als je in Brussel woont). Met een attest van de VDAB betaal je € 1 (heen) en € 2 (heen en terug). Met een attest van Actiris krijg je een korting van 75% op een ticket 2de klas, telkens voor reizen tussen twee Belgische stations.

Korting voor werkzoekenden die gaan solliciteren

In Brussel met de MIVB

MIVB

Kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis indien zij vergezeld worden door een meerderjarige in het bezit van een geldig vervoerbewijs en deze volwassene niet vergezeld wordt door meer dan 4 kinderen van minder dan zes jaar. Kinderen van 6 tot 11 jaar rijden gratis zonder begeleiding (behalve op bepaalde lijnen) met een J-abonnement.

Reis je regelmatig met het openbaar vervoer in Brussel? Dan is een abonnement waarschijnlijk het voordeligste voor jou. De MIVB biedt verschillende formules aan, afhankelijk of je ook de trein gebruikt, of de Lijn. Om een abonnement aan te vragen, heb je altijd een MOBIB kaart nodig. Bij het overzicht van abonnementen vind je welke groepen bepaalde voordelen/kortingen hebben.

Terugbetaling woon-werkverkeer – fietsvergoeding

Ga je met de trein naar het werk, met de bus of de metro, kan je misschien genieten van gratis woon-werkverkeer en zeker van een gedeeltelijke terugbetaling van je abonnement. Vraag meer informatie aan je werkgever.
Woon-werkverkeer NMBS
De Lijn Tussenkomsten voor abonnementen
Derde-betalerssysteem MIVB

Ga je met de auto werken, dan is de werkgever niet verplicht om bij te dragen hoewel dat soms wel gebeurt. In bepaalde gevallen kan je het gebruik van je auto voor woon-werkverkeer inbrengen in je belastingen. Dat geldt ook voor de moto, fiets, carpool.
Fiscale aftrekbaarheid woon-werkverkeer

Als je met de fiets komt werken, kan het zijn dat je van je werkgever een fietsvergoeding krijgt. Vraag het aan je werkgever.
Fietsvergoeding – Fietsersbond

Autodelen

Heb je maar af en toe de auto nodig, is het een goed idee om eens te denken aan autodelen. Daarmee verzeker je jezelf ervan dat je enkel voor de auto betaalt als je hem nodig hebt. De algemene kosten (verzekering, onderhoud) worden door alle gebruikers gedeeld. Autodelen is vooral handig als je je auto-gebruik kan en wil plannen.

op Autodelen.net vind je het overzicht van alle autodeelorganisaties en hun aanbod in Vlaanderen/België.

Fietsdelen

Een aantal steden in Vlaanderen/België hebben een fietsdeelsysteem. In fietsstations verspreid in de stad kun je als abonnee een fiets losmaken voor verplaatsingen in de stad. Jen kunt de fiets in elk ander fietsstation in de stad terug inleveren.

Je kunt ook fietsen huren (bijvoorbeeld ‘Blue-Bikes’) in de fietspunten aan de treinstations.