Gezonde voeding
Enkele tips om gezonder te eten: wissel zoveel mogelijk af, eet veel groenten, fruit, volle graanproducten (bruin brood, bruine rijst, volkoren deegwaren, sommige muesli’s,…), drink voldoende water. Probeer minder vlees, vet, suiker en zout te eten. In principe zijn er drie gouden regels om gezond te eten: zorg voor evenwichtige voeding, varieer in de voeding en eet met matigheid. Volgende websites geven je meer tips over hoe dat te doen:
- Voeding op de website van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven.
- www.gezondopvoeden.be: website voor ouders die met vragen zitten over hoe hun kind gezond op te voeden. Je vindt er o.a. tips over hoe je je kind bv. meer groenten kan laten eten.
- Eet gezond, een dossier op de website van Kind & Gezin.
- www.gezondheidstest.be, van het Vlaams Instituut Gezond leven, test of je voeding gezond is.
- www.eetexpert.be, het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen.
Bewegen & sporten
Neem als algemene regel dat je per dag een half uur matig beweegt (bv. wandelen of fietsen) en twee maal per week intensiever (sporten). Probeer daarom zoveel mogelijk verplaatsingen te voet of met de fiets te doen. Kinderen moeten minstens een uur per dag bewegen. Laat hen daarom niet te lang voor de tv, tablet of de (spel)computer zitten. Kijk ook eens op volgende websites:
- Beweging en sedentair gedrag op de website van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven.
- www.gezondheidstest.be, met ook een test of je genoeg beweegt.
- www.gezondsporten.be, van de Vlaamse overheid.
- Sport Vlaanderen: zoek en vind een sportclub in je buurt.
- Sport na School Met een SNS pas kan je schoolgaande kind sporten waar, wanneer, hoeveel en met wie het wil. Een SNS pas kost 30 euro voor 1 semester, voor twee semesters betaal je 45 euro.
De huisarts
In principe kan iedereen bij de huisarts terecht met alle vragen over gezondheid. Als eerste vertrouwenspersoon is de huisarts het beste geplaatst om te helpen. Het kan een goed idee zijn om een globaal medisch dossier te laten aanleggen. Zo kan je efficiënter behandeld worden en betaal je minder voor bezoeken aan de huisarts. Vraag meer inlichtingen bij de huisarts.
Vind een huisarts in je buurt (kies voor algemene geneeskunde)
Als je een arts nodig hebt terwijl jouw huisarts er niet is, contacteer dan de wachtdienst.
Wijkgezondheidscentra (of medische huizen): in sommige steden kan je terecht in een wijkgezondheidscentrum waar het zorgteam bestaat uit een huisarts, een verpleegkundige en extra disciplines (bijvoorbeeld tandarts, diëtist, kinesist, psycholoog). Een wijkgezondheidscentrum is niet hetzelfde als een groepspraktijk van huisartsen. Als patiënt kan je je inschrijven in een wijkgezondheidscentrum. Je hebt dan een vaste arts maar je kan natuurlijk ook bij collega-artsen terecht. Het medisch personeel wordt niet per prestatie betaald, wel via de forfaitaire betaling. De groep van medisch personeel krijgt een vast bedrag per ingeschreven patiënt uitbetaald. Het doet er niet toe hoeveel maal per jaar die patiënt naar het wijkgezondheidscentrum komt. De patiënt zelf betaalt niets voor de raadpleging of een huisbezoek en moet ook geen prestatiebriefjes inwisselen bij de ziekenkas. Voor medicatie, verzorgingsmateriaal en raadpleging bij een specialist betaalt de patiënt wel.
www.bewegenopverwijzing.be: ‘Bewegen Op Verwijzing’ maakt deel uit van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid en de hieraan gekoppelde gezondheidsdoelstellingen en is een project om Vlamingen na doorverwijzing van de huisarts meer aan het bewegen te krijgen. De drempel wordt zo laag mogelijk gehouden. Steeds meer steden en gemeenten doen mee.
Fit in je hoofd
Fit in je hoofd is een campagne van de Vlaamse overheid. Je krijgt uitleg en tips die je helpen om je goed in je vel en fit in je hoofd te voelen.
Vitalink – zelf je medische gegevens inkijken
Vitalink is een systeem waarmee zorgverleners digitale gegevens over hun patiënten eenvoudig en veilig met elkaar kunnen delen. Vandaag deelt Vitalink gegevens over vaccinaties, medicatie, bevolkingsonderzoeken (borstkanker, baarmoederhalskanker en dikke darmkanker) en een samenvatting van het patiëntendossier van de huisarts. Als patiënt geef je daarvoor eerst toestemming, bepaal je zelf wie de gegevens kan zien en kan je zelf op elk moment de gegevens bekijken via de Patiënt HealthViewer, via CoZo (Collaboratief Zorgplatform) en via PatientConsent. Je kind kan ook inloggen als het een kidsID heeft met een geactiveerde chip en pincode.
Vaccinaties
Vanaf de geboorte kunnen kinderen worden ingeënt tegen een aantal ziekten. Een aantal van die inentingen zijn gratis.
Meer informatie over vaccins en wanneer ze moeten worden toegediend vind je op de website van Kind & Gezin.
Kinderen ziek?
Kind & Gezin biedt een heel dossier aan over ziektes. Je vindt er een checklist met de symptomen van de meest voorkomende ziekten, informatie over hoe je kort zorgverlof kan regelen en de meest voorkomende vragen.
De meeste kinderen krijgen in hun jonge leven een aantal kinderziekten.
Voorkom ongevallen
- Heel veel ongelukken gebeuren thuis. Door aan een aantal dingen te denken, zijn veel van die ongevallen te voorkomen.
- De keuken is een gevarenzone voor een kind: hou ze weg bij het fornuis, de oven, de vuilnisbak.
- Kies voor veilige stopcontacten en controleer regelmatig of de stekkerdozen nog vastzitten.
- Let op met elektrische toestellen en snoeren (kinderen trekken eraan).
- Bewaar medicijnen in een gesloten medicijnenkastje waar kinderen niet aan kunnen (voor kinderen zijn medicijnen vaak gekleurde snoepjes).
- Beveilig trappen, vensters en balkons (kinderen zijn ontdekkingsreizigers die gevaren niet goed kunnen inschatten).
- Test nieuw speelgoed zelf even uit: breekt er niets af, geen te kleine onderdelen, afschilferende verf, scherpe kantjes,…Hou ook rekening met de aanbevolen leeftijd. Als je meerdere kinderen van verschillende leeftijden hebt, let er dan voor op dat hun speelgoed niet gemengd geraakt. Speelgoed geschikt voor een achtjarige is meestal niet aanbevolen voor een tweejarige.
- Pas goed op met plastieken zakken. Kinderen kunnen er gemakkelijk in stikken.
- Let op met huisdieren. Kinderen kunnen niet altijd evengoed hun gedrag beoordelen. Ook diereneten is aanlokkelijk voor kinderen.
- Kijk ook eens op volgende websites:
- Veiligheid, een dossier op de website van Kind & Gezin met tips over hoe je ongevallen thuis kan voorkomen en EHBO.
- EHBO-test Weet jij wat te doen? op de website van het Rode Kruis.
- www.brandwonden.be, voorkom brandwonden.
- Antigifcentrum
Hospitalisatie
Een verplicht verblijf in een ziekenhuis is meestal wel even slikken. Vooral als het onverwacht is. Bovenop ernstige gezondheidsproblemen komt een (dure) ziekenhuisrekening. Zorg daarom dat je altijd in orde bent met de ziekteverzekering (aangesloten zijn bij een ziekenfonds of bij de hulpkas en de bijdragen betaald hebben). Anders loop je het risico alle kosten zelf te moeten betalen. Eventueel kan een aanvullende hospitalisatieverzekering een goed idee zijn. Vraag ernaar bij het ziekenfonds of bij een verzekeraar.
Word je gehospitaliseerd, vraag (als het mogelijk is) zeker naar kamer-en ereloonsupplementen en naar het statuut van de behandelende arts. De arts kan geconventioneerd (verbonden) zijn, niet-geconventioneerd of gedeeltelijk geconventioneerd. De geconventioneerde artsen respecteren het vastgestelde tarief of het verbintenistarief en de niet-geconventioneerde artsen bepalen daar bovenop nog zelf de hoogte van hun ereloon.
Vraag dus of het mogelijk is om verzorging tegen verbintenistarieven te krijgen. Dat is het tarief dat is afgesproken tussen het ziekenfonds en de arts. Het bestaat uit het gedeelte dat het ziekenfonds terugbetaalt en het remgeld (het eigen deeltje van de ziektekosten dat de patiënt zelf moet betalen). Sommige artsen in ziekenhuizen werken niet tegen verbintenistarief. Soms is er geen akkoord tussen het ziekenfonds en de artsen. Bij verzorging tegen verbintenistarief kan je dus niet altijd de behandelende arts van jouw keuze hebben.
Lees het opnamedocument aandachtig. Daarin staat normaal alle informatie. Onderteken het niet blindelings. Het opnamedocument is bindend zodra het getekend is. Laat je ook inlichten over de kostprijs van het materiaal (bv. implantaten, prothesen) en de diensten die niet in het opnamedocument staan. Niet-medische diensten (televisie en telefoon op de kamer) mogen enkel worden aangerekend als er uitdrukkelijk naar gevraagd is.
Controleer nadien steeds de ziekenhuisfactuur en wacht met betalen als er zaken onduidelijk zijn of als sommige bedragen te hoog lijken. Vraag dan eerst om uitleg aan het ziekenfonds.
Contacteer het ziekenfonds met alle vragen over hospitalisatie. Op hun websites vind je meestal al de nodige informatie.