Welkom alleenstaande ouder

Deze website is voor iedereen die alleen instaat voor de opvoeding van de kinderen.
Je vindt hier heel wat nuttige informatie die het dagelijkse leven makkelijker maakt.

Je bent zwanger

Je bent zwanger! Waar kan je terecht?

Wie kan je zwangerschap opvolgen?

Je hebt in Vlaanderen de keuze uit een aantal zorgverleners.
In Vlaanderen kiezen de meeste vrouwen meteen voor de gynaecoloog. Maar ook sommige huisartsen doen nog zwangerschapsopvolgingen. En dan is er dé specialist op vlak van zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamtijd: de vroedvrouw. Hij/zij wordt gedurende 3 jaar specifiek opgeleid om hier alles over te weten en je optimaal te begeleiden.

De gynaecoloog: is een arts-specialist, meestal verbonden aan een ziekenhuis waar je dan ook gaat bevallen. Let op: in de meeste ziekenhuizen werken de gynaecologen in een wachtsysteem voor de bevallingen. Het is dus niet gegarandeerd dat jouw eigen gynaecoloog bij jouw bevalling aanwezig zal zijn.

De huisarts: de meeste vrouwen komen na een zwangerschapstest die ze thuis uitvoeren terecht bij hun huisarts voor bloedafname om zo een bevestiging van de zwangerschap te krijgen. In de meeste gevallen verwijst de huisarts je na het vaststellen van je zwangerschap dan door naar een gynaecoloog of vroedvrouw, maar er zijn er die nog graag zelf je zwangerschap mee opvolgen. Vraag het gerust na.

De vroedvrouw: zij/hij werkt in de thuiszorg of in een ziekenhuis met zwangere of pas bevallen mama’s. Vroedvrouwen begeleiden ook bevallingen, thuis of in het ziekenhuis. Als je je door een zelfstandige eerstelijnsvroedvrouw laat begeleiden, kan je thuis bevallen of kan hij/zij met jou mee naar het ziekenhuis om je daar bij te staan bij je bevalling. Je kan met al je vragen en bezorgdheden steeds bij haar/hem terecht. Ook na de bevalling komt hij/zij nog geregeld op huisbezoek om jou en je baby na te kijken en al je vragen te beantwoorden, ook als je met je gynaecoloog in het ziekenhuis bevallen bent.
Ook goed om te weten: als een vroedvrouw geconventioneerd is, betaalt je mutualiteit de kosten voor vroedvrouwenzorg. Sommige vroedvrouwen rekenen wel nog een dossier- of opstartkost en een km-vergoeding aan. Deze moet je zelf betalen, de mutualiteit neemt deze kosten niet voor zijn rekening. Vraag dit dus steeds goed na!
Je kan dus gerust een eigen keuze maken. Kies vooral iemand bij wie je je goed voelt en waar je vertrouwen in hebt. Als je al weet dat je liever thuis bevalt, dan zal het een vroedvrouw of huisarts zijn die je opvolgt. Beval je liever in het ziekenhuis? Dan kies je best een gynaecoloog of een vroedvrouw die je bevalling in een ziekenhuis kan begeleiden.
Zie je ondertussen door de bomen het bos niet meer? Wil je weten waar je dan een vroedvrouw juist vindt? Neem contact op met het Expertisecentrum Kraamzorg van je provincie. Daar verduidelijken ze met veel plezier waar je allemaal uit kan kiezen.

Vlaamse Beroepsorganisatie van vroedvrouwen