Welkom alleenstaande ouder

Deze website is voor iedereen die alleen instaat voor de opvoeding van de kinderen.
Je vindt hier heel wat nuttige informatie die het dagelijkse leven makkelijker maakt.

Sociale woning

  Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW)
  Vlaams Woningfonds
  Sociale Verhuurkantoren
  Sociale Huisvestingsmaatschappijen
  Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij

Een sociale woning huren in Vlaanderen

In Vlaanderen kan je een sociale woning huren via een sociale huisvestingsmaatschappij, een sociaal verhuurkantoor of via het Vlaams Woningfonds. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voor de voorwaarden kan je best kijken op de bovenstaande websites. Wat het inkomen betreft leggen de Sociale Huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en de Sociale Verhuurkantoren (SVK’s) in 2020 de maximumgrens voor een alleenstaande ouder op 37.974 euro, plus 2.123 euro per persoon ten laste.

Via Vlabinvest kan je een betaalbare woning huren in de Vlaamse rand rond Brussel. Vlabinvest werkt samen met sociale huisvestingsmaatschappijen.

Ook gemeenten en OCMW’s bieden vaak goedkopere huurwoningen aan. Informeer bij hen naar de mogelijkheden en voorwaarden. Neem daarvoor contact op met een woonwinkel in je buurt (xls)(Excel bestand).

De Vlaamse huurpremie

  De Vlaamse huurpremie

Als je langer dan vier jaar op een wachtlijst staat voor een sociale woning, kan je de Vlaamse Huurpremie krijgen.

  Voorwaarden

  • De huurprijs van de woning waar je nu woont, is minder dan €611,93 (in sommige gemeenten is dat 10% hoger) en €489,54 euro voor een kamer. Per persoon ten laste mag je daar 20% bijtellen (tot maximaal 50%).
  • Als alleenstaande ouder heb je in 2020 een inkomen van maximaal 37.974 euro plus 2.123 euro per persoon ten laste.

 Hoe aanvragen?

In principe hoef je niets te doen. De sociale huisvestingsmaatschappij waar je bent ingeschreven, houdt je op de hoogte. Denk je dat je in aanmerking komt, en je hebt niets gehoord van je sociale huisvestingsmaatschappij? Neem dat contact op met hen.

Een sociale woning huren in Brussel

Slrb-bghm Brussels

Je kan terecht bij de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en de lokale Openbare Vastgoedmaatschappijen (OVM’s).